Thursday, November 25, 2010

Dan apabila hati tiba-tiba menjadi sayu..

Bismillahirrahmanirrahim
Dan apabila hati tiba-tiba menjadi sayu...air mata mula bergenang dan diikuti titisan menitik satu-persatu..
Flashback cerita lalu...
Mengimbau kisah dahulu...
Terkenang detik itu...
Ketika dan saat yang terlalu sukar untuk diungkapkan melainkan yang tahu...
Tidak mampu dilawan perasaan itu...
Yang datang menjengah dalam masa yang satu...
Terlalu banyak untuk disemat menjadi kenangan...
Tidak kurang banyak untuk dibuang jauh-jauh ke dalam lautan...
Aku manusia yang punyai hati apabila disentuh dengan kejadian...
Kerana kita punya Tuhan mengimbangkan ruh yang tidak keruan...
Telah ku nilai mana yg dikatakan intan...
Telah ku tahu mana yang dikatakan lawan...
Telah ku sedar siapa yg akan sentiasa dalam dampingan..
Telah ku maklum siapa yg seperti tiada kewujudan..
Kadang-kadang aku takut untuk melangkah...
Kadang-kadang aku gentar untuk menapak...
Tidak ku tahu apa ketentuan...
Tidak ku tahu apa pengakhiran...
Aku menyayangi mereka...
Mereka yg sentiasa dekat di hati...
Mereka yg masih bisa untuk mengagahkan aku...
Mengenggam erat tanganku...
Menemani dengan setianya aku...
Mendengar tangisan aku...
Sabar melayani aku...
Menitipkan kata dan azimat...
Walhal aku seperti tegar tidak mendengar...
Aku sabar menanti...
Kebahagiaan yang kekal abadi...
Kerana aku percaya pada rahmat Tuhan...
Mungkin masa belum kesampaian...
(Pegangi hatiku Ya Allah..Sentiasa)
With luv,
UM

Sunday, October 24, 2010

Setahun itu adalah sekelip mata...

Assalamualaikum..
In the name of Allah the Most Precious and Merciful...
Di kala ini..masih tenang jari menari2 menyiapkan assignment terakhir semester ini..Menyelusuri setiap baris dalam pencarian ratio decidendi paling tepat..Case appeal dengan 3 org judge..
2 3 hari sebelum ini adalah saat or zone tenang..banyak masa untuk diri sendiri..Jumaat malam sabtu menulusuri MRR2 yg mmg terkenal dengan kemeriahannya..Namun kegigihan itu berbaloi demi mengembirakan hati seseorang dan memenuhi harapan nurani..Dan YA..perjalanan dimudahkan dengan permulaan niat yang baik..Mengembirakan hati org lain adalah suatu perasaan indah yang sukar diungkapkan..
adik mat pis (panggilan arwah abah utk nafis) tersengih2 saat kakak dia smpai di muka pintu asrama...adik saya yang sorang ini sangat manja secara indirectly..call pun dalam analogy penuh makna..haha..tp takpe sudah memahami..hati si minor bwh 18 thn yang perlu dijaga dan dipelihara secara psikologi agar tenang dan tabah melalui langkah perjalanan yang masih di jauh di hadapan..
Beberapa jam lagi..tarikh 25/10/2010 bakal menjengah lagi..
Genap setahun..yang tercinta pergi menghadap Ilahi yang lebih menyayangi..Jika mereka berkata sudah setahun..ya..saya tahu sudah setahun..tapi hati dan jiwa saya masih sensitif tatkala terkene walau sezarah huruf mengenainya..Itu sebabnya titisan air mata di dlm tutorial EPS sudah cukup menerangkan segalanya..Tetapi saya adalah manusia normal..
Bukan untuk menangisi yang telah pergi..hanya utk mengingati seseorang yang sangat dan terlalu dekat di hati..yang menjadi tonggak kami,panduan hidup dan amalan berbudi..Hanya Tuhan sahaja yang memahami..dan sesiapa yang pernah melalui..jangan ckp anda faham..kerana sampai bila2 anda tidak akan faham..tetapi ada sahaja situasi utk org lain expect kita utk faham keadaan mereka tetapi mereka tidak faham situasi kita..terima kasih..tetapi saya anggap semua itu semua cabaran utk saya..
and plz..do look at me as normal as you can...
Dan sini..terima kasih..terima kasih kpd mereka yang sentiasa ada di sisi saya..secara indirect or indirectly..
yang menyapa saya di jalanan..memberikan senyuman..itu sudah cukup mengembirakan hati saya.
yang selalu msj saya di fb.post kat wall saya.menegur saya dengan hanya satu ayat.terima kasih.anda tidak tahu betapa yg short and simple itu sudah cukup utk saya..
yang sentiasa membuatkan saya ketawa dan tersenyum gembira..dengan lagak2 yang xtahu nak cakap macamana.
yang selalu AMBIL BERAT dengan cara yang paling simple dan sehingga yg complicated.yang selalu bertanya.
yang selalu teguh di belakang saya.ummi dan adik2 saya.mereka kekuatan hingga ke akhir hayat.
Sahabat2 saya dunia akhirat yang terlalu ramai utk disebutkan..di mana-mana anda berada..di Gombak,semenanjung,utara dan selatan hingga jauh ke timur tengah dan juga england..
maaf jika ada tutur bicara,sebarang perlakuan yang menyentuh jiwa...tq kerana memahami..
dan
DIA..yang sentiasa berada di sisi..sentiasa dan bila2..Thank You Allah for everything despite of my ignorance..you're still there..testing me in ur ways..that i'm grateful that YOU remind me always to be persistent and consistent in my way for YOU..Protect me and my beloved..Dari segala kejahatan,kelalaian, and anything evil..
Dulu saya penah baca blog..penulisan ditujukan buat yang tiada..But then now..i'm doing this just utk melepaskan rindu..
Dear Abah,
Kakak doakan abah sentiasa di alam perlindunganNya dan rahmat kasih sayangNya
Bila abah pergi kakak rasa separuh jiwa kakak pergi juga
Abah terlalu dominant dalam diri kakak
Tetapi yang dominant itu yang telah membuatkan kakak masih berdiri sehingga sekarang
Terima kasih atas kekuatan yang telah ditanamkan dalam jiwa kakak
Warisan abah yang sangat kuat dan teguh dalam kehidupan
Kakak dah nak habis final sem..
Sekejap je kan..?Ingat lagi time matric dulu abah hantar..Time masuk main campus pun abah hantar..Pastukan ummi cakap nanti nak hantar kakak time register LLBS..hehe..xpekanla kan abah..kesian ummi xpenah dapat hantar kakak..
Man dah nk masuk final sem..Rituh die kene undergo minor knee injury..one of the nerve kat ligamen putus..tapi time2 kene bertongkat tuh..he still manage to do his professional exam..he's doing fine..and he is changing slowly to be in your role..i'm proud of him..I know you would be proud of him too..
Ismah..masih sama time kt SBPI dlu..sibuk dengan aktiviti tambahan..bukan debate..but more to the student society..makan pun masih x byk..but dah pandai kot makan pizza..she's taking fiqh as her elective..she's doing fine too..she would be a great doctor for our family..
Nafis..identically like you abah..bila dia panggil kakak kan.suara nafis mcm abah sangat..he is happy in smkl..aktif mengalahkan YB..he adapts so fast and easily..harituh pergi archery kt perak wakil kl..he has the potential of being a ustaz..he..:) we will make sure he does..
The three princesses kt rumah tuh...mcm biasalah..awah dah abis exam..kak baby is still in her gentle ways..muna is getting chubbier..he..she eats a lot..and their daliy actvities is playing with amai anak mak long..and muna is doing fine in school..the little baby is growing abah :)
Ummi has been working for almost 8 months..we are proud to have such a strong mother..she is enjoying her work and making herself busy..i will always try to call her everyday..and i can sense from her voice that she is tremendously happy whenever i call her..we will take care of her..Abah jangan risau k...
Kakak harap abah tenang di sana
Doa kami adik-beradik setia menemani abah
Juga ilmu-ilmu yang abah berikan sejak tahun 1986 menerangi
Bila-bila..abah datanglah dalam mimpi..Kalo dapat tengok sekejap pun xperla..
We love you and always missing you...
With luv,
UM

Wednesday, October 20, 2010

100 meter terkakhir..

Assalamualaikum

Dulu kat sekolah..time sekolah rendah..saya memangla ratu sprinter..ini zaman time sekolah rendah..n jugak pada masa yg sama ratu jarak jauh..bab merentas desa..itu adalah expertise saya..smpai ke sekolah menengah..jarak jauh dan sukan berstamina tinggi adalah bidang saya..kurang dah bab sprinter sbb bdn da berat..
dan sekarang..aderla 2 sem meninggalkan seketika dunia sukan for which seriously rasa lesu yg obvious..xper..kene smngat balik exercise ni..he..
Berbalik pada matlamat asal entry kali ini..tinggal bbrapa hari sahaja lagi final exam utk LLB akan ditempuhi..
Perasaan sekarang ialah utk melakukan yang terbaik bagi peperiksaan LLB yg terakhir ini..dan SEDIH itu sudah pasti..IIUM,especially AIKOL sgt mendatangkan satu memori yang sukar diungkapkan..(save dlu bab memori..he)
Dengan segala apa yg berlaku...Saya masih lagi berdiri sehingga sekarang...Moga Allah memudahkan larian yang terakhir ini..
For the beloved...
with luv,
UM

Thursday, September 16, 2010

Things that you can't see but you can feel...

It's been a while that i haven't updated anything..hehe..;) Assalamualaikum... and Eid Mubarak to all..At the meantime i'm still enjoying the mood of eid together with my beloved mother and riang-ria siblings...It's the moment yang balas terhadap ketidak pulangan dan ketidak jumpaan selama beberapa bulan..:) Sis di Alex turut pulang..only beloved bro in US is not here with us this year..he will be back for the next raya..InsyaAllah..

Regarding the title of this entry..well..ntah...mmg ada sesetengah perkara yang tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa..;) apakah itu..?rahsia..haha..

Raya seperti biasa...Kuih raya buat..Lauk-pauk raya pun ada..tetapi kekurangan itu sangatlah terasa..mungkin masing-masing cuba utk menyembunyikan apa yang terbenak di hati tapi jauh di sudut hati..i know that everyone felt sad...but we tried hard to make ourselves happy..

We did what we always do for hari raya..Go on with the tradition...But well it still felt so different..

FAMILY..where the heart will always be..how far you maybe...they will always remain deeply in our hearts..

FOREVER....



Missing him...and always...

With luv,

UM

Thursday, August 12, 2010

The love...

In the name of Allah..The One who is always close to my heart..the One who showers rahmat upon me and the whole universe..

Alhamdulillah is the only word that i can think about as to this moment..

I'm still here...Continuing my journey..the unknown journey..for which i can never imagine as what my journey will lead me..but the only hope and prayer is that it will always be the journey that Allah desires for me..the best...

She- the beloved came back and well i was really happy having her around even the tiring days..travelling her here and there..but ya..how tired you are..i think being with your beloved is the most awaited moment..to see her getting all the food that she wants..haha (siryes kelakar)..

The truth is.. i like to be with any of my siblings(walaupun hanya satu yg akan ada menemani) itu sudah cukup..Even dgn kegarangan serta ketegasan dan sebagainya..know that i never meant to..

hmmm...

ya...Ahlan Ya Ramadhan..Alhamdulillah...Allah has given us the oppurtunity here again in this blessed month..i've tried but it seems that it can never and ever get out of my mind..the previous Ramadhan...i miss him...

Dear Ummi..i beg your forgiveness for everything...Pray for me and do know that i miss you everyday and pray for your happiness..That's all that matters..

And to others too...Apologize for everything..

Ramadhan Kareem..

with love,

UM




Monday, July 26, 2010

Short ,sweet & simple..:)

In the nama of Allah the Most Gracious and Most Merciful
Assalamalaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

(^^)

1)I'm now in my final semester..It's hard to believe that i'll be graduating in 3 months time..I felt that it was just yesterday that my late abah sent me in PJ to do my foundations..Time flies very fast..

2)Day by day..I get confuse as to my future planning...Having too much option is also a problem..But well, life is about deciding..Allah will guide me along the way..InsyaAllah..Praying that the path that i choose to take is the best that Allah desires..

3) Taaruf week which was about 3 weeks ago was a new experience to me..Despite the shortcomings,difficulty and etc it all went well...But i think the part i will treasure is the bond of friendship and meeting new people..they were wonderful! ;)

4) Sometimes what we plan,does not go well...People say that fail to plan is plan to fail..But well sometime even you do plan..it doesn't seem to work..Kita merancang, Allah yang menentukan..So,jgnlah rasa down,pasti ada hikmah di akhirnya :) Doa banyak2 because DIA yg memberi...

5)I've been dealing with this one enterprise..This is the first time that I met a seller who does not believe in CUSTOMER is always right..I had lots of trouble dealing with them..The blame was to be put on me? Motif..?Padahal obviously it was their fault(Bersabar:Mode) But it's ok..It really taught me of being rational and patient! he..:)

6)I'm having a new interest..BEADINGS..owh no..plan to go to classes but then i managed to get ebook tutorial on how to start..Well..i like to sew but i'm not sure whether beading is for me..haha..;D (kalau jadi..nnti bukak bisnes..hehe..tak jadik nak jadik lawyer..:p)

7) I've attended Pre-Marriage Course..it's cheap here in Gombak..so i just took the chance..:)

(just manage to terbitkan)

for those who wanting to know my updatesla..)

with luv,

UM..



Wednesday, June 23, 2010

The phase of life..

In the name of Allah the Most Gracious & Most Merciful
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...
It's been a while that no entry was made since almost a month..There are various reasons for that..It's not that i've been so busy,but being "laptopless" (plz forgive me if this term never exist..he) and moving around here and there made me so tired of remembering my FB..hehe..(i do miss the wonderful people in FB) :)
But well..lots of things happened...
1)Technicality : Allah made it easy
At one point of time..i always thought that my life would be hard after "that technicality" its not a matter of "that technicality" as such but it is more to the sentimental attachment to it..seriously..(i can be so sentimental at times)..
that time..seriously i said to myself..just face it..(its like i don't know what to feel anymore) whatever happen..i will still be on my feet coz i know that Allah will always be with me..and I have my family who needs me..
I realize that when we thought life was hard..other people's life is harder..Maybe Allah wants me to be grateful..to be patient..and to remind me what is the ultimate aim in life.
And no matter how much power n control of mankind..nothing can defeat the power and will of Allah swt..
2)Death : Cancer
My auntie passed-away due to cancer (Al-Fatihah) I had the chance to visit her...alhamdulillah (Aturan Allah jua yg mengizinkan) it was something unplanned but then i was happy n grateful to see her...
That time..it really remind of my late father..being in the 'oncologist' ward..
and it was such a coincidence that i met my neighbour back in damansara who was undergoing her treatment..I was blessed that i met her again..Her face was so calm even i know that she was in pain..Bless her Allah..When i looked at her performing her prayer on the bed with wearing her telekung..my heart whispered in silence (Owh kuatnya hati2 insan yang Kau duga ini Ya Allah)
3)Friendship
I'm thankful to my friends around me for the support until now..entah bila i think i just can life without tears coming out from my eyes..(or specifically kelenjar air mata..he) but i think as a normal human being, i just can't avoid it..its the way for me to feel relief..just to let it out..(even after that i looked like i've not been sleeping for ages) ;)
I met my friends in SMKAMH during the wedding of beloved imah and her husband...even i was with them only until F3..our friendship remains as it is..I was happy to see them..they will always remember to invite me to their wedding even we don't constantly keep in touch..
Another unexpected plan-i went to KUIS..(after being informed that my brother's arrival was delayed).I've not been her for quite a while..Even it's not a place where i studied to get my diploma or degree but this place had taught me the meaning of ukhwah..the meaning of endless bond of friendship..and left such a wonderful n sentimental memory in my life..
I still remembered how we always go to the previous office in s.alam..to eat nasi ayam that we loved so much..that time i was still in primary school..
Thanks to Kak Dilla and MakCik Gee for accepting my 'shocking' visit..:) and meeting Khaira Ulfah was fun(i think she liked me a lot knowing that i had the same name with her) he;)
4)Marriage
Selamat Pengantin baru kepada yang sudah berkahwin dan yang akan berkahwin...seriously..dah lost track siapa yang nak kawin ni..InsyaAllah ada kesempatan and fulusnya..sampailah sy ke mana location di peta itu..:)
dah kawin and xdpt datang:
Hafiz(Matpet) & Wife di Muar
Ameer & Wife
Kak Laili Zarina & Husband di Banting
Kak Aini Fairus & Husband
dah kawin n dapat datang:
Imah & Ijam di Sepang
yang nk kawin n nk datang:
Sajid & pasangan di JB (walaupun jauh..nk juge smpai)
Idris & pasangan di Sik,Kedah (nak dtg yg dekatnya leh x..? he)
with luv,
UM
p/s: another phase of life awaits..:)

Saturday, May 29, 2010

Di manakah..? & cerita selingan

Bismillahirahmanirrahim

(Sy berdoa dan terus berdoa agar sy kuat melalui kehidupan..I love my family and friends too)

**********************************

Ceritera asal..semalam adalah birthday kawan baik saya di uni,dunia akhirat..(InsyaAllah-Ameen)

Dan i made a special entry for her..a sort of a long ucapan seolah-olah di dalam card alam maya..

Dan sebenarnya i already karangkan the entry sebulan yang lalu (u terharu x kerun i dah wat awal2..he..)

so..i hanya klik pada terbitkan catatan semalam..n igt die akan kuar 28 MAY 2010..nghupanya...tarikahnya adalah 18 APRIL 2010

patutlah cari2 xjumpa..igt hilang tapi rupanya ada..;)

(owh sy budak bru belajar,kalo salah tolong tunjukkan)

**********************************

Owh hari itu makin dekat..dn saya sudah semakin sebak di dada..makin sebak memikirkan apa yg perlu ditempuh..apa yang saya panggil sebagai...

DUGAAN FINAL SEM (mungkin ada pelangi utk sy di akhir nanti..;)

AL-ASBAB:

1.Salah satu "hajiyyat" saya tiada untuk sementara waktu atas technicality yg sungguh tak tersangka. Maka ia membawa kpd "mashaqqah" tetapi tidak kpd "darruriyyat".Alhamdulillah.
Saya akan jadik survivor-Hamba Allah yang bersyukur kerana sy masih boleh berjalan...

[Footnote: Ilmu Usul-Fiqh adalah sungguh indah]

2.Lappy sy yang tercinta sudeh tidak bolah gune..(rasanya) - sangat sedih kerana lappy ini sudah banyak berjasa..screen sudah mempamerkan garis2 halus menutupi "windows"..tinggal separuh jer yg boleh nampak..Adakah ia masih boleh diselamatkan..?Persoalan besar di situ..

Sumer ini terjadi selepas menaiki pesawat merentasi laut china selatan dua bulan lalu..landing jer..bukak..terus tak boleh..adakah ia hanya mau hidup di tanah tumpah air tercinta..mungkin..

[Footnote: Sayangi lappy anda]

*sekarang ramai kwn2 sy bakal berkahwin n dah dpt anak pun..i'm so happy for them..NAILI & NAJIB for their new-born baby boy UMAR ZIYAD (the nama mashaallah is so wonderful & beautiful) moga Umar bakal menjadi generasi dakwah yg soleh lagi musleh pd masa hadapan :)

dan juga kpd fatah n wani dgn baby boy born in US-nama xtau lagi..:) Umar born in UK..lepas ni boleh kita geng yer Umar ngn auntie ufah (kedengaran sungguh tua..tp sy berpijak pd bumi yg nyata..hehe)


luv,

UM


Wednesday, May 26, 2010

Ada-Ada seadanya seseorang..

Jika kamu memancing ikan……
Setelah ikan itu terlekat di mata kail……
Hendaklah kamu mengambil ikan itu……
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja…….
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya……
Ketajaman mata kail kamu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup……

Begitulah juga……

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang ……
Setelah ia mulai MENYAYANGI kamu……
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya……
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu saja……
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu……
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu……

Jika kamu MENADAH air biarlah berpada……
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh……
Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja……
Kerana apabila ia mulai RETAK ….tidak sukar untuk kamu menampal dan
memperbaikinya semula……
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja……

Begitulah juga……

Jika kamu sedang memiliki seseorang…. TERIMALAH dia seadanya……
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa……
Anggaplah dia manusia biasa……
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN …. tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA
dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa
terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja……

Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi……
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu……
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT ……
Mengapa kamu berlengah lagi? Cuba mencari makanan yang lain……
Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN ……
Kelak, nasi itu akan BASI sendiri dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi……
Kamu akan MENYESAL ……

Begitulah juga……

Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN ……
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu……
MENYAYANGIMU …. MENGASIHIMU ….dan MENCINTAIMU ….
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain……
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN ……
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi
milik orang lain……
Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi……

Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor
utama KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN
orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta
BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI …kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan
terus BAHAGIA …itu lebih BERMAKNA !

(kredit to sueAB and her friend..:])

Tuesday, May 25, 2010

Apabila anda menjawab panggilan hotline

Salam..

Nama hotline itu sendiri diberi memberi implikasi bahawa ramai orang akan mendial no tersebut khususnya untuk melakukan sebarang pertanyaan atau mendapatkan confirmation..

Ini sesuai dengan kata-kata yang biasa kita dengar..Jika malu bertanya sesat jalan..

Menjadi pendial setia hotline bermacam-macam jenis orang yang angkat phone..Tetapi selalunya siapa yang jawab telefon tuh akHuruf condongan menjawab dengan nada yang baik,sopan dan menyenangkan hati..Seperti

"Selamat Pagi Cik, boleh saya bantu"

"Good Afternoon,May i assist/help you"

"nak tulis bahasa arab..xder setting plak"

And before ada sesiapa yang angkat call tuh..mesti die cakap.

"Panggilan anda akan dirakam untuk menilai prestasi pegawai kami"

Sedar tak sedar selalunya yang akan menjawab panggilan telefon pelanggan dengan cara yang baik dan tidak menyakitkan hati adalah swasta ot separa swasta..

Tapi gov ni plak jwb dengan intonasi yang sangat menyakitkan hati..Anda angkat telefon..cakap hello..Saya bagi salam anda tidak jawab..Tahukah anda bahawa hukumnya wajib menjawab salam..

Saya tanya solan anda jawab dengan nada intonasi (eh ni pun xtau ker cik)..

"cik...kenapa anda tak buat bla bla bla"

you tanya i kenapa..i tanya u because i xtau that's why i ask..

Kalo i dah tau..xderlah i call tanya you..as simple as that..please..it's common sense!

Orang membuat panggilan berbayar itu dengan harapan untuk anda membantu kami si pemanggil yang berada dlm persoalan..

Di manakah letaknya slogan budi bahasa budaya kita?

Jika anda di kaunter,sudah pasti sy akan hanta surat aduan mengenai sikap anda..Nasib dalam phone..Anda bertuah wahai encik..

sekian..ini hanya catitan sila komen jika kurang setuju..thanks!

Sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang sabar..

Monday, May 24, 2010

Bersabarlah wahai hatiku...


Bismilllahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

Di kala ini..hatiku ingin berteriak..memekik..menjerit..melolong dan menangis
Namun sebagai hamba yang mempunyai pegangan iman kebergantungan pada Tuhannya..
aku ingin menahan walaupun pedih..

Tapi apakan daya..aku manusia biasa yang tidak akan bisa lari dari perasaan emosi tatkala keadaan dan situasi yang menguji kesabaranku..
Mungkin di pandangan mata org lain...Ini situasi biasa tapi pada aku ini situasi luarbiasa..

Kekadang fikiran dan resolusi manusia bisa menyusahkan org lain..Tiada spirit ihsan kerana Islam sangatlah mendokong ihsan..Hukum Tuhan itu jua yang terbaik..

Jika ingin diingat-ingatkan pun aku perlu kembali pada realiti dan hakiki..Jika ingin dibahaskan keadaan pun tidak akan dpt mengubah apa-apa..Jadi sekarang aku perlu mencari solusi untuk menghadapi keadaan ini..Ingin realistic dalam pertimbangan..

Moga kekuatan itu akan terus bersama aku..T_T
(moga aku terus teguh demi kepasrahan takdir KAU padaku Ya Allah)

rakan-rakan..mungkin anda tak faham kot ni psl apa..tp doakan saya yer..

aku ingin melepasi duri itu...

with luv,

UM

Thursday, May 20, 2010

Kerana Kasih Pada Coklet..

Bismillahirrahamnirrahim


As referance to the topic..

It's just a story of a girl who likes and loves chocolate..

The little girl at one time does not like strawberry ice-cream..For what ever reason..nobody knows..She prefers chocolate better..Especially when it comes to Haagen-Daz..

When others are enjoying the strawberry ice-cream..The little girl will just stare because she does not like it obviously..

Next time when her daddy came back,he bought two..one big strawberry flavour to be shared with mommy and the other two brother and sister..

AND

a small one-chocolate flavour just for the little girl because daddy knows that she loves chocolate and he does not want his little girl ending-up sitting alone without having any ice-cream..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

turns out to be that the little girl was ME..a long time ago when i was only 4-7 years old..This had been popping out from my mind ever since only Allah knows when..I missed this moment..


i'll always be my daddy's little girl
(Al-Fatihah)

with luv,

UM

Saturday, May 8, 2010

Cinta tanpa Syarat..


Bismillahirahmanirrahim

Ummi berkahwin pd umur 23 tahun (aku dah 23 tahun tp tak kawin lagi) dan aku dilahirkan ketika ummi berumur 24 tahun...

First time melahirkan anak di luar negara..Aku dibesarkan dengan penuh kasih sayang..Begitu juga dengan adik-beradik yang lain...

Ummi tak banyak bercakap jika ingin dibandingkan dengan arwah abah..Kurang ekspresinya..Tapi sudah pasti sebagai anak, kita boleh tahu isi hatinya walaupun mungking tanpa kata..


Pemergian abah untuk selamanya sedikit sebanyak mendatang impak pd ummi juga pada kami..Selama ini kebergantugan rezeki kami hanya pada arwah abah..Sekarang peranan itu diambil alih oleh ummi..

Namun,alhamdulillah..kamu dikurniakan dengan seorang ibu yang tabah,yang redha akan ketentuan Tuhannya, ketetapan hidup bahawa kehidupan kami tidak akan lagi sama seperti dulu..tanpa kehadiran abah di sisi..

Ummi terus bangkit,utuh dan tetap dlm meneruskan segalanya walaupun dengan titisan air mata yang mungkin tidak kelihatan di mata kami..But we know she is still sad being abah's loyal companion for 24 years..

Happy Mother's day to Aufa Khalilah's Ummi..Moga Allah memberikan dan mengurniakan setinggi-tinggi ganjaran atas pengorbanan ummi pada kami,kesetiaan dan ketulusan cinta pada arwah abah dan ketabahan hati dan jiwa melalui setiap ujian dan cabaran..

Diri ini memperbaiki diri dari hari ke hari agak dpt menjadi anak yg terbaik untukmu..Bakti dan budi pada ummi jauh lagi dari kesempurnaan tapi masa dan peluang yang ada tidak akan disia-siakan..Abah pergi dlm masa yg belum cukup kami untuk berbakti..Aku berdoa agar Tuhan akan mengurniakan kesempatan untuk kami..Ameen..

*************************************************************************************
Tahun-tahun lalu..hanya kad merentasi laut nan luas itu menjadi pengganti diri..

Jadi kali ini..alang-alang ada kat rumah..so aku telah masak special sikit..nasi beriyani and ayam masak merah..PUJIAN diberi oleh ummi..Wow! hehe..Nak masak ni pun ada dramanya juga..jari-jari i luka-luka kecil kerana handle udang dlm keadaan kurang lembut...weee~first timer..the meal was oklah..

Bab hadiah,kami belikan frame love dgn lukisan i yg sah-sah xlawa tapi comel..gambar cartoon kitaorg 7 orang he..plus card..intend it to be a suprise tapi dialog di bawah has caused the suprise to be impossible..

muna time baby..sudah terserlah segalanya..hehe..

Ummi: Muan gi mana tasi dgn kakak..?

Muna: Muna gi kedai..Kakak suro...

Ummi: Muna beli apa kat kedai..

Muna: Muna beli hadiah utk ummi wat suprise!

aiyark...!! budak kecik ini memanglah..



so akhirnya jadi suprise yang konon2lah...it was simple but a sweet one...:)

p/s: Kasih ibu tiada pernah bersyarat..Sentiasa tulus dan mulus..

luv,

UM


Monday, May 3, 2010

The Impact

Bismillahirahmanirrahim

Praise be To Allah for all his blessings and ni'mah..I'm currently spending my precious time with my beloved family back home (where i really called home having so many nice people around us)..Even i do miss the chattering & pampering by HIM which i missed the most...As such..there is no better place to be than being close to your family..

As for last week,my followers has reached 34( even not even 50) but than i totally thank people out there who has been following my blog (which i really don't intend people to follow) and plus providing me with their moral supports for me to continue with my life..

I decide to blog in end of 2008. That time..So much thing happened in my life that i could not bear the sadness and painfulness of having to go through all of it..And i think blogging is one way of me expressing myself in a way that other people may get something (even i know some of my entries are kind of emotional and personal- but hey its my blog anyway).

I love art so much..That's why i love writing..I dream of one day that i can write something extraordinary about life..(even i'm not that extraordinary)..or maybe a novel perhaps..or being a journalist(i shall avoid jobs which will make me travel-even i love travelling!) i'm so into writing berbunga-bunga they called it in Malay..hehe...

I blog just for my own pleasure..but then i never thought that my writing does give an impact to me in a way (not all way)It's just a nice and wonderful feeling when people just leave comments or msj in the chatbox..even its just a simple hai...Just want to make it simple through stories of mine and not so heavy..leisure & compact..eh..?

i've known people whom i never knew..i met my long lost friends..

those who has read some of my entries with tears: never intend it to make people cry...but those truly and deeply comes from my heart...

to a Mr from a country in Africa who CC the email to me sending his condolence..thank you so much for your email and plz pray for my beloved to be in Allah's blessing..

luv,

UM



Wednesday, April 28, 2010

The answer for the outcome~

Bismillahirahmanirrahim

At last~Alhamdulillah..all my result are out..We have been waiting for more than 1 week for our evidence result..



Praise to Allah that i'm happy with my result for this subject~Thank You Allah~ :)

But then I'm quite frustrated with some of my results for certain subjects..But then i'm grateful that i passed all the subject..

But then pass for me is never enough because i'm use to aim very high & expect very high grades..But then i realize that passing subjects without excellence make me learn to accept not to be excellent at all times..

Sometimes we just have to feel the ups and downs of study life because that's where we learn and appreciate that knowledge is more to the application and practical site,being able to give people more..

a quote from a very distinguish person: there's no meaning if you just do your research for you to get your masters or PhD without giving benefit to others and especially the UMMAH

Even you have so much in yourself..Keeping it to yourself would not mean anything and plus no development is there..

From the post-mortem that i did..

I realize one thing~i scored for the subjects that i love and i like..hehe~ what's that suppose to imply..LOVE YOUR SUBJECT to do well..hehe..and love your lecturer too :) even they drive you crazy to do the task & assignments..haha..:D (there will always be a reason to this..)

BARAKAH is very important yer my dears..:)

[Pesanan rasmi ummi: ummi cakap belajar rajin-rajin, jgn banyak main and merepek..hehe]

TALENT IS NEVER ENOUGH~John C, Maxwell

(one more semester for LLB..ease for me Ya Allah)

luv,

UM

Saturday, April 24, 2010

Mr Pacat~ (Siri Pengembaraan Alam Sekitar)

Bismillahirahmanirrahim..


My nama is Mr Pacat. My wife name is Mrs Pacat. My child name is Pacat Junior.We live happily and peacefully in the woods in the muddy2 place...We are comfortable living in area which there is water...Be careful with us because we can be at anywhere without realizing our movement..

(Sekian di atas adalah detik perkenalan penulis blog pada makhluk yg bernama PACAT..hehe.[intro agak dramtic yer di atas..hehe] sekitar penulis berumur 10 tahun )

People see me as the "ayu "type but then i really like adventurous activities..especially camping..
I've been camping for my whole life since i knew it exist and how exciting it could be..

*************************************************************************************

(tent yg comel~terlalu cantik utk kene basah hujan)

My first outdoor activity was in Ulu Yam when i was in Standard 4 (SKDU)..Organized by Kelab Pecinta Alam (and now i wonder y i did not took environmental law as my elective..kihkih) Well it was fun, i really like the jungle trekking and especiallay the SUNGAI!!!! dan activity tali...that was the best..and i hate the BURUNG HANTU activity..it like..in the middle of the night we were blind folded..and we were seperated and put in a particular location..and here comes whatever sound that only Allah knows how scary and suspen it was..we thought that we were put in the middle of nowhere in the jungle..but then it was just near the campsite..

the funniest part..

i could here the sound of kelentong and stuff from the kitchen making us supper..haha..sgtlah kantoi.. so..no more scary merry for me anymore..hehe..and the part where our tents was soaking wet due to the flooded campsite of ours..haha..(mase ni tak belajar lagi cara-cara utk pilih campsite yg sesuai..sekian~)

*************************************************************************************
When i was in Standard 5 or 6..there was another camping..but then..we did not have any tents but slept in the hostel's double-decker (for which i don't like)..this place was a research place..so the facilities was sort of for a researcher..quite comfortable..it was near to orang asli's village..

But then..i enjoyed the really hutan type of the place..because the trek was a little bit challenging..(If pegi tempat yg standard 4 tuh mmg dah hafal trek die..boleh x..?)

and this is the place where there were like 5 pacats in one pair of my shoes..:D and there was this friend of mine who had nothing else interesting to do but made collections of the pacats(until now i'm still wondering y)
and again the SUNGAI was extremely lovely ;) masyaAllah..

*************************************************************************************
Standard 6 or 5 ( seriously xbpe igt th details) hehe..this was unit beruniform's camping..it was the same place in standard 4..so like i said earlier..sudah hafal trek itu..hehe..

but then because i was PBSM..then..aderlah aktiviti-aktiviti kemanusiaan..hehe..sekian~

*************************************************************************************

THEN I THOUGHT HUTAN nan Permai ITU akan terpisah with myself once i am in boarding school...but then no..alhamdulillah..i still can see the wonders and miracles that Allah has created..:)


*************************************************************************************
When i entered SMKAMH...then i joined KRS...oklah..so the curriculum activity went on as usual..(mase mula2 tuh mmg xappreciate langsungla KRS ni apa..hehe;) )

Suddenly...i did not know how my name turned up..i was asked to join the Perkhemahan KRS Peringkat Zon...(x igt whether it was f1 or f2)

errrkkk..speechless(mmg patut speechless pun time tuh sbb sore dah jadik rocker terulung..tekak sy sakit n tiada sore..hu~)

and kedengaran sore2 dr guru penasihat.."ulfah ni leh ker gi camping ni...tahan ker.." (maka..i know that my face is so sweet n adorable to the extent i'm not eligible..hehe..:D)

but then i had to go..because..no others are willing to go..hehe..

Pergi: Teriakan adalah biasa dari camp komanden..sekian~kalau tiada die maka tidak bergeraklah..hehe..

but then..it was fun despite quite challenging because me from religious school had to adhere to some aspect which other students from other school don't...and mmg maser tuh mmg pk pk byk kali how to face..but then i met a very nice friend from SMAPK..so...we face it together..

(p/s: this camping really taught me how to mingle with other students from other school who are sangat menakutkanlah senang cerita..hu..;))

*************************************************************************************

Then the next following year(xigt form bpe 2 or 3)

I was called to join the zon kontinjen to join Perkhemahan Peringkat Negeri Selangor...Wow! it was seriously exciting..peringkat negeri okeyh..
but then i had to skip classes for kawad training (di kala panas membahang di sekolah saujana impian yg cantik itu~)

BUT this was the utmost and the most superb and challenging camping that i had ever joined!!
Reason are as followings (put in form points..tired of typing already..he~):

1.Because the campsite was located at a tanah merah area..which there was no trees..and it was extremely hot.

2.Tangan sy dihempap batu ketika mengetuk kayu utk wat pagar campsite..sekian~

3.This was the camping which turned my nice white hands to black..hehe..

4. Jemaah prayers was compulsory for all and also qiamullail (but then being too tired..most of us slept during praying)

5. The compass activity had caused our teammates to be lost in the jungle.

7.We did the rescue part thing..but then this was the part when everything got very emotional when the person who was suppose to climb up the tree cried being to scared..sigh~ in the end..someone else had to climb up the tree (it was me..~)

8.We had to walked very-very far..i did not remember how many KM it was..but then it was far due to the jalan yg berpusing-pusing heading to empangan semenyih..the fact we had to carry our stuff and it was raining..

9.We arrived at nite..it was really-really & extremely cold because we were wet..That night kami tido berbumbungkan langit n bertanahkan kanvas nan sejuk itu..he..berhimpit2 dlm keadaan basah,kesejukan n xmndi(obviously)

10.At Empangan Semenyih..the water: air dari empangan..sekian..hatta nak minum pun from the empangan..the TOILET: toilet bowl yg dipacakkan ke dalam tanah yang ada lubang..dipisahkan sebelah menyebelah dgn kanvas (ek..?)

11.Tanah merah yg sangat melekit-lekit..tanah hitam is still ok..that is why our slippers got stuck...n in the END finds its ending of life eternally..hihik..

12.Kayak activity was tremendously fun..masyaAllah the lake was magnificant (semenyih jer pun..hihik) we did the floating and stuff.


13.we did abseiling and also rock climbing and also flying-fox (the must!)


14.Then we headed back to our campsite - on the way..we stopped for our prayers..and there was NO WATER..sekian~...here was the 1st experience using a bottle of mineral water for wudhu'...

15. and last but not least..KAWAD KAKI..hehe~lengkap berpakaian.:)

16.then went back to hostel~extremely exhausted and tired but full of satisfaction..

( I remembered this camping till now..it was really challenging for me (at that point of time) but what i learnt was for a life-time :) )

*************************************************************************************
Camping just went on when i was in form 4 and during campus (even it was only a skill subject to fulfiil the 0.5 kredit) but i enjoyed every single thing...:)

*************************************************************************************

But then the motif of this entry is that we learn from many ways..not only from classes...this is also part of learning,enhancing a person's character and attitude and also seeing the miracle and wonders that Allah has created...It's not really as to the activities per se or having fun..but what we learn form it spiritually or physically or philosophically..hehe..:) not the form but then rather than the substance..

PLUS..

we learn how to survive and make us think that whatever Allah has created is made for a reason..and then there comes the principle of usul fiqh as to survive under necessity (which i don't want to explain further) thus we learn also form aspect of Islam..(darruriyyah al-khamsah) :)

Thus..that's all from MR PACAT..hehe..it's not about MR PACAT exploration but more as to whom MR PACAT has met..ME :)

Whatever we do,we do it with Allah's guidance and ways as mentioned in the Quran & Hadith

coretan dr hamba yg lemah.sekian~

luv,

UM

Sunday, April 18, 2010

The difference that complete us : A true love story..




Both of us are different but we have similarity in some aspects..

I still remembered a very-very funny story how i met this wonderful young lady who i shared the joy and tears during my 4 years of studies - we were together as roommates and best friend..

While waiting for my SPM results, i went to an open day organised by the Matriculation Centre together with my dad..I then met this one lady who knew my dad and had a short chit-chat..she told me that her child will also be entering matric centre to pursue in law..It just cam across my mind that if this lady had a son..her son must be a very good looking guy..:D I never thought that it was actually a daughter..he..

Nway...in the end.. i got to know that the lady's daugther is taking the same course with me..Not a son..haha..I still remembered that we met at ZC cafe..I think at them time they were having dinner..Being me who is so over-friendly said hai to them and that's where the story begins..

(I told her this story when we were in 3rd year and she was like laughing non-stop..kihkih)

Day by day then we got closer..And people around us was starting to wonder how we get along so well the fact that we're kind of different..

The common basis and ground was that i was from a very well-known religious full boarding school in Klang while she was from a very well-known all girls school in the heart of Kuala Lumpur...(But until now i really don't think this as being a big deal)

We just complete each other..

She is such an organised person whilst i'm a lesser degree than that..haha..:D She reminds me of important dates that sometimes i due forget despite people knowing me as being the alert type..

She don't express her heart so much compared to me who is over-extra expressive..Hehe...

She is so nice that i sometimes scold her not being to nice because i know that people are taking advantage of her..

She will buy a handbag or anything to do with women stuff when we go out together..I influence her a lot in developing her feminism style..haha..

She is the one who like for many times sent my result slip to my scholar so that i get my money the time i get back to uni..

She settled all my leave when my late father was in ICU...Going from one lecturer to another lecturer..(I took 7 subject that semester..so you can imagine the trouble that she had to face..hu..)

She has tones and gelens of friends..If you go to the pasar malam with her..every second..you will see people saying hai to her..(seriously even it sounds a little bit hiperbolic..hehe) and we had to stop every time she stops...hehe..

People call us twins..Because we are always together..

But due to our different stream..we were apart in some classes but we still had lunch & dinner together...

But then due to our different commitment in life..for the past two semesters..we were not seen together anymore..We rarely had lunch together(due to diff timetable) We rarely had dinner..Even we are roomates..sometimes i only get to see her in the morning (can you believe that!) When she has meeting & came back late..i'm already asleep..when i have meeting and came back late..she's already asleep..

That's why we get crazy in the morning (padahal org lain masih lagi lena diulit mimpi)

We had fun doing stuff together..Programs...Going camping...Being at the library..Going shopping..Going to Melaka..Eating..

When we don't meet each other for a very long time the result is-we would be talking like hours & hours after all our stories are done..haha...

People also call her google chrome you know..For like being a one-stop info centre..She knows every single thing which is so like amazing!And every time & then i will hear messsages coming in her handphone..(I think you should charge this people...You like replying peoples message like every second! he)

Her notes are the highest standard higher than dr badai..kihkih..Highly easily readable..(not like mine which are made for me alone..hehe)

The MOST INTERESTING PART..................we share the same IC number..isn't that cool..its like me and her are meant to meet and be together..hehe..

The above are only part of it..I just can't count her kindness and what she has done for me...I truly treasure her friendship for the rest of my life..

We had conflict and arguments (don't think that we don't..he) but then that is normal..and i like the part when we start to msj each other to put things right..(that's so cute kan..)

The most important part is that she makes me do good things and good deeds..Even she is not from a religious school but then her attitude and behaviour is like she had been in a religious school..Her heart is pure..(People thought that she was from SMKAMH..he)

Dear Nur Khairunnisa..sebaik-baik wanita..Sungguh namamu begitu indah bagi memenuhi impian dan niat ur parents utk menjadi sebaik-baik wanita

AND

that name suits you so well my dear..It truly reflect yourself and who you are today...

Without realizing..you will be leaving me after next semester..;( I just can't imagine my life without you..I will be missing you so much..

I know i never said this..but then I LOVE YOU SO MUCH..more than you can ever imagine..Thank you for being such a wonderful friend..understanding my unpredictable behavior and the instability of emotions of mine

Always being together with me in my very difficult point of life..

I pray to Allah the Almighty that HE will always protect you for me..Bless you throughout your life because your a person that deserve all the blessing for all the kindness and deeds that you have done...

Success selalu..Be the future successful lawyer and get the type of husband that you dream of..My prayers is always with you my dear..;) wink wink..

[footnote: kita wajib berbesan..:p]



lots of luv,

UM