Sunday, October 24, 2010

Setahun itu adalah sekelip mata...

Assalamualaikum..
In the name of Allah the Most Precious and Merciful...
Di kala ini..masih tenang jari menari2 menyiapkan assignment terakhir semester ini..Menyelusuri setiap baris dalam pencarian ratio decidendi paling tepat..Case appeal dengan 3 org judge..
2 3 hari sebelum ini adalah saat or zone tenang..banyak masa untuk diri sendiri..Jumaat malam sabtu menulusuri MRR2 yg mmg terkenal dengan kemeriahannya..Namun kegigihan itu berbaloi demi mengembirakan hati seseorang dan memenuhi harapan nurani..Dan YA..perjalanan dimudahkan dengan permulaan niat yang baik..Mengembirakan hati org lain adalah suatu perasaan indah yang sukar diungkapkan..
adik mat pis (panggilan arwah abah utk nafis) tersengih2 saat kakak dia smpai di muka pintu asrama...adik saya yang sorang ini sangat manja secara indirectly..call pun dalam analogy penuh makna..haha..tp takpe sudah memahami..hati si minor bwh 18 thn yang perlu dijaga dan dipelihara secara psikologi agar tenang dan tabah melalui langkah perjalanan yang masih di jauh di hadapan..
Beberapa jam lagi..tarikh 25/10/2010 bakal menjengah lagi..
Genap setahun..yang tercinta pergi menghadap Ilahi yang lebih menyayangi..Jika mereka berkata sudah setahun..ya..saya tahu sudah setahun..tapi hati dan jiwa saya masih sensitif tatkala terkene walau sezarah huruf mengenainya..Itu sebabnya titisan air mata di dlm tutorial EPS sudah cukup menerangkan segalanya..Tetapi saya adalah manusia normal..
Bukan untuk menangisi yang telah pergi..hanya utk mengingati seseorang yang sangat dan terlalu dekat di hati..yang menjadi tonggak kami,panduan hidup dan amalan berbudi..Hanya Tuhan sahaja yang memahami..dan sesiapa yang pernah melalui..jangan ckp anda faham..kerana sampai bila2 anda tidak akan faham..tetapi ada sahaja situasi utk org lain expect kita utk faham keadaan mereka tetapi mereka tidak faham situasi kita..terima kasih..tetapi saya anggap semua itu semua cabaran utk saya..
and plz..do look at me as normal as you can...
Dan sini..terima kasih..terima kasih kpd mereka yang sentiasa ada di sisi saya..secara indirect or indirectly..
yang menyapa saya di jalanan..memberikan senyuman..itu sudah cukup mengembirakan hati saya.
yang selalu msj saya di fb.post kat wall saya.menegur saya dengan hanya satu ayat.terima kasih.anda tidak tahu betapa yg short and simple itu sudah cukup utk saya..
yang sentiasa membuatkan saya ketawa dan tersenyum gembira..dengan lagak2 yang xtahu nak cakap macamana.
yang selalu AMBIL BERAT dengan cara yang paling simple dan sehingga yg complicated.yang selalu bertanya.
yang selalu teguh di belakang saya.ummi dan adik2 saya.mereka kekuatan hingga ke akhir hayat.
Sahabat2 saya dunia akhirat yang terlalu ramai utk disebutkan..di mana-mana anda berada..di Gombak,semenanjung,utara dan selatan hingga jauh ke timur tengah dan juga england..
maaf jika ada tutur bicara,sebarang perlakuan yang menyentuh jiwa...tq kerana memahami..
dan
DIA..yang sentiasa berada di sisi..sentiasa dan bila2..Thank You Allah for everything despite of my ignorance..you're still there..testing me in ur ways..that i'm grateful that YOU remind me always to be persistent and consistent in my way for YOU..Protect me and my beloved..Dari segala kejahatan,kelalaian, and anything evil..
Dulu saya penah baca blog..penulisan ditujukan buat yang tiada..But then now..i'm doing this just utk melepaskan rindu..
Dear Abah,
Kakak doakan abah sentiasa di alam perlindunganNya dan rahmat kasih sayangNya
Bila abah pergi kakak rasa separuh jiwa kakak pergi juga
Abah terlalu dominant dalam diri kakak
Tetapi yang dominant itu yang telah membuatkan kakak masih berdiri sehingga sekarang
Terima kasih atas kekuatan yang telah ditanamkan dalam jiwa kakak
Warisan abah yang sangat kuat dan teguh dalam kehidupan
Kakak dah nak habis final sem..
Sekejap je kan..?Ingat lagi time matric dulu abah hantar..Time masuk main campus pun abah hantar..Pastukan ummi cakap nanti nak hantar kakak time register LLBS..hehe..xpekanla kan abah..kesian ummi xpenah dapat hantar kakak..
Man dah nk masuk final sem..Rituh die kene undergo minor knee injury..one of the nerve kat ligamen putus..tapi time2 kene bertongkat tuh..he still manage to do his professional exam..he's doing fine..and he is changing slowly to be in your role..i'm proud of him..I know you would be proud of him too..
Ismah..masih sama time kt SBPI dlu..sibuk dengan aktiviti tambahan..bukan debate..but more to the student society..makan pun masih x byk..but dah pandai kot makan pizza..she's taking fiqh as her elective..she's doing fine too..she would be a great doctor for our family..
Nafis..identically like you abah..bila dia panggil kakak kan.suara nafis mcm abah sangat..he is happy in smkl..aktif mengalahkan YB..he adapts so fast and easily..harituh pergi archery kt perak wakil kl..he has the potential of being a ustaz..he..:) we will make sure he does..
The three princesses kt rumah tuh...mcm biasalah..awah dah abis exam..kak baby is still in her gentle ways..muna is getting chubbier..he..she eats a lot..and their daliy actvities is playing with amai anak mak long..and muna is doing fine in school..the little baby is growing abah :)
Ummi has been working for almost 8 months..we are proud to have such a strong mother..she is enjoying her work and making herself busy..i will always try to call her everyday..and i can sense from her voice that she is tremendously happy whenever i call her..we will take care of her..Abah jangan risau k...
Kakak harap abah tenang di sana
Doa kami adik-beradik setia menemani abah
Juga ilmu-ilmu yang abah berikan sejak tahun 1986 menerangi
Bila-bila..abah datanglah dalam mimpi..Kalo dapat tengok sekejap pun xperla..
We love you and always missing you...
With luv,
UM

2 comments:

Mrs. Nafizan said...

Al-Fatihah buat Allahyarham... Segala jasa baik, hanya Allah yang dapat membalas.

Salam buat Kak Nikmah...

ummiaiman said...

Sedih bc...al fatihah