Wednesday, July 15, 2009

Kata-kata manis...

Tajuk di atas bukanlah bermaksud kata-kata manis bagi sesorang yang menjanjikan sesuatu yang baik dan indah dan sebagainya...

Hanya sekadar perumpamaan untuk bercakap secara baik..Let's see the impact whenwe don't mind our words and intonation..

(Kisah 9 tahun yang lalu-flashback)

Pada masa itu, aku masih lagi di tingkatan satu..Malam itu seperti biasa,bersolat jemaah isya' di surau asrama di tingkat satu..

Tiba-tiba ada seorang senior panggil aku..Dia cakap ada seorang ustaz nak jumpa dengan aku..Aku cam agak blur..Napa pulak ustaz itu nak jumpa aku..

Aku dibawa ke dpn dewan makan..(Di tengah laluan asrama budak lelaki) Tanpa warning and muqaddimah..Aku terus dimarah di kala putera baru balik dr solat isya' di masjid..

MOTIF aku dimarah..? Aku dikatakan sebagai tidak berlaku baik dan bercakap secara baik dengan seorang rakan ini yang baru masuk untuk 2nd intake(yang sebenarnya dia home-sick and aku jadik mangsa reason kenapa dia menangis tak nak duduk asrama)..The funny part is that i hardly know this person..

Masa itu..Rasa nak nangis pun ada..Sah-sah aku diperlakukan secara tidak adil sekali..Tidak ada concept right to be heard until proven guilty..100% aku dipersalahkan..Kerana umur yang masih muda iaitu 13 tahun..I took it negativley...seriously..Rasa marah and tak puas hati yang amat-amat sangat...Selepas kejadian yang aku condiser sebagai sangatlah tidak adil itu..Aku nekad untuk malas nak cakap dengan sesiapa pun and tak nak pandang sesiapa pun...

TETAPI rententan apa yang berlaku..Aku mula untuk berfikir kenapa si pengadu itu berkata secara demikian..Mungkin jauh di sudut hati aku..Tiada langsung perasaan tak suka ke apa..Tapi mungkin exspression muka menceritakan sebaliknya..And mungkin aku tak perasan kata-kata yang keluar dr mulut ini..melukakan hati orang lain or buat orang lain terasa...

Tapi lepas itu..We continued to be frens..

Selepas 9 tahun yang berlalu..Aku rasakan peristiwa itu adalah satu perkara yang aku akan ingati smpai bila-bila..Kerana itu turning point utk aku berfikir dulu sebelum buat apa-apa dan berkata apa-apa...

Kanak-kanak kecil yang sukakan gula-gula

Sepertimana kana-kanak kecil yang sukakan gula-gula seperti itu juga manusia sangat suka dengan perkara-perkara yang cantik,indah,manis,sedap mata memandang..itu FITRAH manusia yang tidak boleh disangkal lagi..

Kata-kata manis dan baik dan juga kata-kata yang bijaksana itu bisa mencairkan hati yang marah dan gundah..Membuatkan orang lain berasa selesa dengan kita..Senang bekerja bersama-sama..Tidak ada rasa syak wasangka..Bagaimana seorang pemimpin menyampaikan pengaruh pada anak buahnya..Sebagaimana seorang ayah menasihati anaknya..Sebagaimana seorang suami menegur isterinya dan sebagaimana seorang guru/mu'allim menyampaikan ilmunya...

Luahan Kata dan Rasa

Aku jenis yang agak out-spoken and open..I hate people keeping thing to themselves..lebih-lebih lagi bila melibatkan orang lain..

Kadang-kadang kita perlu juga menyatakannya even kenyataan itu macam agak susah or mungkin akan buat org lain rasa offended..TAPI i think bila you tak ada apa-apa yang u simpan dalam yourself..believe me..Betapa tenang rasanya jiwa..This is what i feel..Bila masalah atau ketidak puasan hati tidak diluahkan..Akan timbulla masalah yang lain pula..Tapi hakikatnya bukan senang kan utk beranikan diri..Fikir-fikirkanlah sendiri impaknya..








3 comments:

itukami said...

lenkali, call je mafia, bunuh je budak tuh...suka-suki je nyalahkan org..huhu

ummumishkah said...

kekadang susah nak nyatakan yg benar ni.. tapi duk mendam rasa pulak... tapi makin meninigkat usia.. kita maki jadi outspoken lah.. kikikiki

aufa khalilah said...

hehe mmg nature mcm itu ker kak..?
:D