Wednesday, April 27, 2011

Suatu tempat bernama Cheras..

Assalamualaikum...


Masa kecik2 dulu..arwah abah mmg selalu bawa kami adik-beradik berjalan-jalan..Lagi ke Kuala Lumpur..boleh dikatakan hampir setiap minggu juga kalo x KL aderla tempat outstation lain...Setiap kali balik dr KL..selalunya kami mmg akan singgah rumah arwah tokchik..tokchik lelaki is my grandmother's brother...Masa kecik2 dulu..kalo pergi Cheras tuh mmg adalah benda paling best..best pergi ke sana sbb ade mak long pipah n makcik yang yg suka layan kitaorg..selalunya kitaorg akan singgah solat n minum petang...both tokchiks sgt baik orgnya..lembut orgnya..senyuman sentiasa ada pada wajah mereka..


Bila da stat masuk asrama..dah kurang dah gi Cheras...lagi2 bila kami sekeluarga berpindah ke Brunei...sampailah arwah abah meninggal..


Kemudian...ucu ade sebut pasal tokchik perempuan sakit time tuh but tak berkesempatan nk pergi ziarah..Then one night i got the news that she was in a critical state..planned to pay her a visit the very next day but then i decided to postpone the visit when that night i got the news that she passed away already...


Innalillah wa innailahi rajiuun..Aku terkesima sekejap..rasa terkilan sangat tak dpt lawat arwah...


The next morning..I went to Cheras after such a long time to give tokchik the last respect...

But well...i still and remembered clearly the road to the late tok chik's house...Itu jalan yg aku tgk dan perhati semenjak dari kecil lagi n still terbayang time kecik2 dulu...


Sampai je...aku bersalaman dgn mak long pipah n makcik yang..n saat duduk dekat dgn jenazah...hatiku merasakan kesedihan yang amat sgt...ini aku pangkat cucu sedara sudah merasa sedih sebegini..apatah lagi anak2 dan cucu2 arwah sendiri..Di kala membaca yasin..aku berhenti dan tersekat2...terbayang kelembutan arwah tokchik dan senyumannya yg tidak pernah lekang...


and mungkin aku teringat saat arwah abah dulu pergi menghadap ilahi dulu...dan teringat saat2 ketika kami kecil di rumah Cheras itu semasa arwah abah masih hidup...sume flashback muncul tiba2...


Al-Fatihah utk kedua-dua tokchik..Ulfah akan sentiasa igt kenangan zaman2 kecil yg indah di suatu tempat yang bernama Cheras...


with luv,


UM...

4 comments:

NORAIN said...

baru je melawat tokchik seminggu sebelum dia kembali menyahut seruan Ilahi...semoga rohnya digolongkan dalam golongan org2 beriman insyaallah ameen

Nurul said...

salam kak ulfah. ni nafisah ni.. tejumpe post ni...

wpun takde pertalian darah dgn Ust Azraii, sy sefamily slalu ziarah ust & mak aji. ayah sy kenal ust since die bujang. slalu pegi rumah tu... drpd kaklong pipah bujang smpai skrg stil pegi. ingat tak, dulu bilik2 kat bhgian rumah bwh xde, skrg dh ade. dulu ade kolam ikan kecik kat blkg rumah, now dh xde. masa kecik2 slalu main lari2 kat ruang atas yg luas tu.. skrg ni dapur pun dh luas...

sgt sedih bile dpt tau mak aji meninggal. dh la xde kat msia. but Alhamdulillah sempat ziarah awal thn hrtu.. masa ziarah tu mak aji cerita mcm2 cerita zaman dulu. psl ust sume masuk... skrg, dua2 dah meninggal. masa ust meninggal dpt tgk jenazah but mak aji tak dapat. sgt sayu.. inshaAllah mg kedua2nya damai di sana..

take care kak ulfah :)

sutera ungu said...

saya juga rindukannya alfatihah
salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)